Hotel Silver House - Rooms

Преместване в София: стегни куфара с ясна цел и точни планове

Home Title Icon

Живеете ли в София? А бихте ли желали да се преместите в столицата? Градът харесва ли ви? Понякога отговорът на последния въпрос няма значение. Гордеем се със столицата, тъй като тя е най-модернизираният град в България от гледна точка на удобства, бизнес, икономика, транспорт.

Към 2016-та година 1/3 от населението в България е съсредоточено в столицата (по данни от последното преброяване през 2012 г. в София живеят 1,211 млн. българи, а 4 години по-късно е твърде вероятно да са станали повече от 2 милиона). И ако трябва да бъдем докрай честни – ако един човек желае перспективи за развитие, но не му се ходи в чужбина, а иска да постигне нещо сам – това е мястото, където може да получи реален шанс. Това е общият случай, от който, разбира се, има и немалко изключения.

Човек се мести да живее от провинцията в София по три основни причини. Той търси:

 • Добро висше образование;
 • Добра високоплатена работа, която да отговаря желаната професия;
 • По-добро качество и стандарт на живот.

В тази статия ще се опитаме да обобщим всички основни положения, по които трябва да бъдем наясно в момента, в който вземем окончателно решение за преместване в София. Ще спрем вниманието си на кварталите и наемането на жилище, търсенето на работа и възможностите на града от гледна точка на транспорт, локации и не на последно място – организирани събития. В София никога не се спи, когато става въпрос за бизнес, култура, театър, конференции и изложения!

Sofia-featured

Кварталите на София

Кои са най-желаните квартали в София? Попитайте 100 души и ще получите 100 различни отговора, пишат от economic.bg. Хората имат индивидуални мнения по въпроса, като определящи фактори могат да бъдат бюджета, старо или ново строителство, местната инфраструктура, градския транспорт, паркове, пазари, болници, училища, детски градини и др. Да, факторите за съобразяване са много, често и субективни, но ще се постараем да приведем общите тенденции, с които всеки новопристигнал е добре да бъде наясно.

На първо място, няма как да не отбележим, че най-хубаво е човек да живее в центъра на столицата – около Сердика или в района на Софийски университет, парка Заимов или престижния квартал Лозенец. Но, този сценарий е по-рядко осъществим. Причините за това са – разбира се, най-скъпите наеми в града, но и най-старите постройки. Жилищните сгради в центъра на София са стари и невинаги ремонтирани и обновени, често 4-5 етажни без асансьор. Животът в центъра за сметка на това е удобен, тъй като има транспорт във всички възможни посоки.

Към централните райони брокерите причисляват кварталите Банишора, Зона Б-18, Б-19, Б-5, Лозенец, Оборище, Подуяне и Център, които се явяват средно положение между център и периферия.

На второ място – когато говорим за кварталите на София, ги делим условно на северозападни и югоизточни. Южните винаги са били по-предпочитани за живеене – Мусагеница, Младост, Студентски Град, Дианабад, Гоце Делчев, Стрелбище, Борово и пр., докато западните – Надежда, Обеля и Люлин, са не чак толкова желани и приветливи. Южните квартали са с повече зеленина и градинки, с по-добра гледка, а според много хора – и с по-чист въздух спрямо западните. „Младостите“ са предпочитани, тъй като редовно се обновяват, намират се в близост до множество бизнес сгради и в тях има фобре развита транспортна система. В допълнение към това Южен парк, в сравнение със Западен парк, е далеч по-поддържано, чисто и слънчево място за отдих или разходка на дете и/или домашен любимец.

Южните квартали Борово и Гоце Делчев са също много предпочитани, макар не добрата им комуникативност и слабо развитата транспортна система.

Към южните квартали спадат и тези в близост до Витоша планина: Бояна, Драгалевци, Симеоново – скъпи и т.нар. тузарски квартали на София.

При избора на квартал за живеене в София за всеки човек е важно дали е приветлив, има ли добър транспорт до другите краища на града и до центъра; в квартала има ли пазар, вериги магазини за пазаруване; улиците тихи ли са или обратното – шумни и мръсни. Към тези фактори могат да се прибавят и по-субективните като: кварталът близо  ли е до моята месторабота, училище или университет; има ли добри държавни детски градини в него или парк за моето дете и пр.

Когато селектирате кварталите, в които бихте предпочели да си наемете или да закупите апартамент, фактори са и дали ще се нанасяте само вие или се местите заедно с вашето семейство; в квартала има ли близка станция на метро и оттам – вече да съсредоточите вниманието си върху огледа на конкретен блок, етаж, апартамент, изложение, налично обзавеждане и пр.

Ако трябва да обобщим препоръчваните квартали за живеене – Дианабад, Младост, Дървеница, Мусагеница, Център, Зона Б-5, Зона Б-18, Лозенец и др. Бюджетни квартали са Люлин, Обеля и Надежда. Не препоръчваме да ходите в Овча Купел, крайните части на Люлин, Западен парк и Красно село. Ако търсите място за купонясване, то се съсредоточете в Центъра и Студентски град.

Kvartali-Sofia

Кои са най-препоръчваните квартали за живеене?

В profit.bg четем, че по данни на фирма за недвижими имоти на пазара най-предпочитаните квартали за живеене са Лозенец, Студентски град, Витоша и Младост. В economic.bg обобщават предпочитанията на хората в топ 10 класация на кварталите в София, като челните места за 2015 г. се държат от Младост, Център, Люлин и Дружба.

top10-kvartali-sofia

Как да си намерим желаната квартира

При търсенето и намирането на квартира се изискват търпение и късмет. Понякога процедурата може да отнеме 1 седмица, а друг път – 1 месец. Това зависи и от вашите предпочитания, възможности и желания. Препоръчваме ви да си направите списък с изискванията към вашата квартира, като не забравите да ги подредите по приоритет. Възможно е не всички точки в този списък да се изпълнят и е добре да сте наясно кои от тях сте склонни да жертвате.

Няколко полезни стъпки при наемането на квартира:

 • Проучване в сайтовете за недвижими имоти в интернет

За да се запознаете със състоянието на квартирите и да получите обща представа какво да очаквате, когато отивате на оглед, е добре да проучите сайтовете за недвижими имоти в интернет. Ще ви предложим три основни, с които работят повечето агенции за недвижими имоти. В тях също можете да намерите обяви, публикувани директно от наемодателя.  

Средната цена на квартирите в София отново варира в зависимост от желания квартал, наличието на метро или удобен транспорт (локация), големината и изложението на апартамента; етажа; наличието на централно отопление, обзавеждане, дограма и общо състояние на помещенията.

Средна цена на наемите в София към април 2016 г. според локацията

Тип апартамент Център Южни квартали Западни квартали
Едностаен апартамент 300 EUR 250 EUR 125 EUR
Двустаен апартамент 425 EUR 300 EUR 200 EUR
Тристаен апартамент 500 EUR 350 EUR 300 EUR

* Цените са съобразени според обявите, публикувани на сайта http://www.imoti.info/.

Ако все пак предпочитате да си закупите апартамент в София, можете да разгледате по-подробна информация за цените на имоти за кв.м, разграфена по квартали, на money.bg тук.

 • Наемане на фирма за недвижими имоти и брокер, който да свърши работата за вас.

Наемането на брокер е логично решение, особено ако вие не можете да си отделите седмица-две или повече, за да дойдете до София предварително и да търсите квартири на място. А опитът често показва, че търсенето на квартира от разстояние се оказва практически неефективно.

Все пак – ако имате познат брокер, или препоръчан надежден такъв – нещата могат да се получат бързо и лесно. Ако обаче се сблъсквате с брокерите за първи път, вероятно ще срещнете доста трудности от рода на:

 • Незаинтересовани брокери, които ви губят времето;
 • Мнозинство от брокери, които не желаят да търсят квартира на един наемател;
 • Брокери, които взимат такса за всеки направен оглед между 5 и 15 лв. най-често (ами ако ви се наложи да направите над 20 такива?) и пр.

Както показва направено проучване в Edna.bg за това как студентите си намират квартири в София, реалното заплащане, което получава брокерът от вас за подписан договор за квартира, се равнява като стойност на половин наем. Това, както се забелязва, са малко пари, особено когато сте направили 10-тина огледа с брокера преди това. Реалната сума не се равнява на изразходеното време и труд на брокера. Поради тази причина много малко брокери се съгласяват да търсят квартири на наематели. Те предпочитат да работят за наемодателите и, разбира се, най-вече за продавачи и купувачи на жилища.

Поради тази причина, препоръчваме да работите с брокерите на наемодателите. Прозвънете всички обяви, които отговарят на вашите изисквания, и се свържете с брокера, който обслужва конкретното жилище.

Също така, можете да се свържете директно със собственика на жилището – при повече късмет. Без брокер обаче ще ви се наложи да изготвите сами договорното споразумение между двете страни, но пък ще спестите заплащането на комисионна.

 • Студентски общежития

Живели ли сте на общежитие? Ако отговорът е не – вие сте рядко щастлив човек. Ако обаче сте прекарали поне месец на общежитие, то сте наясно какво означават лоши условия на живот в прекалено миниатюрно пространство и с непознати хора.

Добрите студентски общежития в България са оксиморон, тъй като не предлагат нито условия за живот, нито условия за учене. Но студентските общежития все пак са факт и хиляди студенти прекарват своето обучение именно в тях.

Да попаднеш в общежитие е най-лесният вариант за намиране на покрив над главата. Разбира се, ако си студент и ако нямаш невзети изпити. 

 • Полезни групи във Facebook

Любимата социална мрежа Facebook дава възможност не само да споделяте с приятели важни за вас неща, но и да научавате полезна информация като: всичко за вашата специалност в университета или предстоящи интересни събития във вашата сфера на интереси. Също и кой кога пътува в определена отсечка и може да ви закара в желаната посока (например Пътуващи София-Варна или София-Пловдив, София-Бургас), както и групи за наемане и отдаване на квартири. Тук най-лесно и сигурно можете да се свържете със собственици без посредник. При търсенето на квартира можете да се възползвате от възможностите и връзките, които предоставят групите във Facebook.

Работата на мечтите ви

Независимо дали сте студент или вече завършил университет в друг град, вие със сигурност желаете да си намерите добра работа в столицата. Това не е толкова труден процес в сравнение с останалите градове в България и в пъти по-лесен и приятен в сравнение с намирането на квартира в града. Разбира се, намирането на добра работа зависи както от икономиката на града, така и от субективни фактори като вашата сфера на развитие, ниво на специализация и желание за реализация в частния сектор. Държавните длъжности в столицата не се славят с добро заплащане подобно на всички останали градове в страната.

Добрите новини: от Money.bg пишат, че според проучване на Европейската комисия за стандарта на живот на европейските граждани София е на трето място сред европейските столици и на седмо място сред всички градове на стария континент по възможности за намиране на работа.

Също така, според направен репортаж от bTV шансовете за намиране на работа са по-големи през първите месеци на 2016 г. по данни на консултантските компании в сферата на заетостта. Следователно, ако сте решили да поставите ново начало на вашия живот София, сега е най-добрият момент за това!

Къде да търсим обяви за работа в София?

 • Специализираните сайтове за целта: jobs.bg, jobtiger.bg и пр.

Чрез специализираните сайтове, противно на общоприетото мнение, че губят времето и от стотици обяви, по които сте кандидатствали – отникъде не са ви върнали обаждане, чудото може да се случи. За целта трябва да си изработите добро CV или ако трябва да бъдем по-точни – няколко CV-та, като целта е автобиографията да отговаря максимално на посочените изисквания в обявата, по която кандидатствате. Ето защо ви препоръчваме да оформите нестандартно CV-то си, за да ви забележат без, разбира се, да изопачавате фактите, отговарящи на истината за вашите възможности.

 • LinkedIn: дайте шанс на работодателя да намери вас!

Направете подробен профил в LinkedIn с пълни описания на вашите умения, дейности, завършено образование, интереси и желана сфера на развитие. Социалната мрежа LinkedIn е изключително популярна на Запад и вече набира скорост в София – работодателите предпочитат сами да избират своите служители и техните HR-и прекарват все повече време на сайта на бизнес социалната мрежа.

Филиалът е специализиран в свързването на работодателите със студентите и предлага работа, която е невинаги обвързана с конкретното професионално направление на студента. Тук можете да си намерите и работа, която не изисква определена квалификация – като сервитьорство, продавач-консултант и пр.

  • Център за кариерно развитие към вашия университет.

Желаната работа на „мечтите ви“ трябва да съчетае удоволствието от труда с добро заплащане насреща. Това е работата, която ни вдъхновява, ентусиазира, а не само изморява, напряга и образува стрес. През студентските години човек получава възможност не само да придобие висше образование; това е най-адекватното време за ориентация към пазара на труда и обмисляне на възможностите за реализация след завършване на университет, а защо не и започване на работа паралелно с ученето. Центърът за кариерно развитие ще ви срещне с хора, специализирали се в ориентирането на студентите към работа, която отговаря на техните интереси.

Най-големият кариерен форум се провежда всяка година в столицата и в по-големите градове като Варна, Пловдив, Бургас и др. Тази година в София той се състоя през дните 15-16 март в НДК под заглавието „Национални дни на кариерата – добра кариера, добър живот“. Изложението обединява множество български и международни компании, които предлагат възможности за стажове и работа в различни сфери на бизнеса. При посещението му получавате шанс да се срещнете и поговорите с HR-ите на големи фирми, да оставите своето CV за желаната позиция и контакти за връзка с вас при проявен интерес от работодателя.

Възможностите за намиране и започване на работа в София не са малко, като за целта се изисква да бъдете съсредоточени и постоянни в търсенето и не на последно място позитивни спрямо предстоящите финални резултати. Желаем ви успех!

Придвижване и транспорт в столицата

map_transport_sf

Колкото по-голям град, толкова повече трафик. Ориентирахте ли се по картата, изобразена по-горе? По-скоро отговорът ви ще е „Не“. Транспортът в столицата обединява усилията на автобуси, тролеи, трамваи и метро. За разлика от малкия град, разстоянията тук са по-големи и ако вашата месторабота или квартира се намират в отдалечен квартал от центъра на града, вероятно ще ви се налага да сменяте няколко транспортни средства докато стигнете до желаната точка.

Ето защо препоръчваме квартирата ви да се намира в близост до станция на метрото. Местоработата е фактор, който трудно можете да контролирате, а и е напълно реалистичен сценарият, в който фирмата ви решава да се премести в нова бизнес сграда на другия край на града. С метрото можете да изминете разстоянието Обеля – СУ „Св. Клиемент Охридски“ за 10 минути. По проект на Оперативна програма транспорт вече можете да видите строежите на разширяване на обхвата на метрото, като през август 2016 г. следва да бъде открит участъка между МС „Джеймс Баучер“ и изграждащата се в момента МС „Витоша“.

Освен бързината на метрото, не можем да не изтъкнем и друго предимство на градския транспорт – за разлика от безумното чакане по спирки във всички останали градове в страната, тук системата следи с GPS всеки автобус и на спирката можете да проверите след колко минути ще дойде чаканият от вас автобус. Това е полезно, тъй като можете да прецените и оползотворите времето си по най-перспективния за вас начин: да пиете кафе, да изпушите цигара или да проверите времето в sinoptik.bg, например.

Столична община продължава работи за обновяването на автобусния парк, за което преди седмица уведоми своите читатели Dnevnik.bg: до 2018 г. ще бъдат закупени нови 180 автобуса, като в последните две години са доставени 126 автобуса, необходими за подмяната на излизащите от употреба стари превозни средства. Новите автобуси са удобни, чисти и са снабдени с табло, на което можете да проследите следващата спирка, като част от тях имат вградена информационна система, която, подобно на влаковете в метрото, съобщава името на спирката и това на следващата такава.

Велосипеден транспорт

За всички велосипедисти и любители на колелата на сайта velobg.org можете да разгледате актуална към 2016 г. карта на София с изградените велоалеи и подробна информация за отсечките, в които може да се кара колело.

По линия на препоръките на Европейската комисия за редуциране на моторизирания трафик в големите градове Столична община работи не само за модернизирането на градския транспорт, но и за изграждането на велоалеи и обновяване на тротоарните пространства за предразполагане на хората към каране на велосипеди и ходене пеш. „На практика увеличаването на велосипедния трафик ще подобри условията за останалите участници в движението – един велосипед = една кола по-малко на пътя.“ – е записано в проекта за изграждането на велоалеи по големите булеварди в гр. София. Пълният план за развитие на велосипедния транспорт на територията на столична община за периода 2012-2017 г. можете да прочетете тук.

Най-добрите ресторанти в София за вечеря

Според рейтинговата система на TripAdvisor.com най-добрият ресторант в София е Made in Home, намиращ се на ул. Ангел Кънчев 30А, следван в класацията от класически имена като Хаджидрагановите къщи, Ресторант Щастливеца, Хепи Bar & Grill, Chef’s (ресторантът на Шеф Виктор Ангелов) и др.

На красива панорамна гледка можете да се насладите в „Ресторант Панорама“ на последния етаж на Кемпински-Зографски София; в „La terrazza di Serdica“ в хотел „Арена ди Сердика“; в The Corner Piano Bar & Dinner в квартал Лозенец, в ресторант “Таван” на бул. България 98 и др. Топ 10 на ресторнтите с панорама можете да прочетете тук. И когато говорим за панорамна гледка, няма как да не споменем разкошната сладкарница Романс, разположена в полите на Витоша, квартал Симеоново, от която се открива гледка към цяла София.

За всички любители на сладкото не можем да не отбележим сладкарница Лагуна в центъра на София на ул. Христо Белчев 13.

Къде да пазаруваме за вкъщи?

Най-добрият начин за пазаруване за вкъщи са веригите супермаркети в гр. София. Разгледайте супермаркетите във вашия квартал или най-близките до него, за да изберете най-доброто място за вас. Тук ще намерите основните вериги, разпространени в цяла България, като Метро, Кауфланд, Лидл, Карфур, Била, Пикадили, ЦБА, така и локални вериги за столицата като Хит Хипермаркет, Т-маркет, Фантастико, Магазин 345 и Рекод.

Най-бюджетното решение е пазаруването в Кауфланд, докато линията на скъпите супермаркети оглавява Пикадили. При повечето вериги цените на предлаганата стока е еднаква във всички филиали и градове.

Някои квартали в София разполагат и с локални пазари, от които можете да се снабдите с пресни плодове и зеленчуци: Женски пазар, пазар Възраждане, Ситняково, Иван Вазов, пазари Запад, пазар Мусагеница, Димитър Петков и др. Цените тук отново варират според квартала. Например, можете да си напазарите пресни домати и краставици за салата по-евтино на пазара „Димитър Петков“, в сравнение с по-скъпите такива на пазар Мусагеница.

В София можете да се възползвате и от двата магазина на Jumbo (на бул. България 51 и на бул. Сливница 542В), където се предлага разнообразна стока за дома, дрехи и детски играчки на достъпни цени.

За пазаруване на дрехи и обувки не можем да не споменем магазините на бул. Витоша и бул. Граф Игнатиев. Също така, можете да посетите и някои от множеството молове в София, където ще намерите пълна гама от продукти от А до Я.

mol-sofia

Храна за душата: култура и забавления

Преместването в столицата за по-добро образование, работа и стандарт на живот често поглъща човек и първоначалната целеустременост постепенно набира скорост и ограничава ежедневието до кръга работа – университет – вкъщи и обратно. Ако сте насочили енергията си в сферата на икономиката и частния сектор, то твърде вероятно няма да може да си спомните кога за последно сте ходили на театър.

София предлага добре заплатена работа, но и богато разнообразие от събития и изложения, свързани с литература, кино и театър. Тук ще споменем само част от възможностите, които се откриват, тъй като това е голяма тема, която би заела в пъти повече редове от написаните до момента в настоящия наръчник за преместване в София.

Театър

На първо място, препоръчваме постановките на Театър София, който през 2016 г. отбелязва своята 50-годишнина. Театърът поставя постановки както на класически заглавия като „Антигона“, „Ревизор“, „Госпожа Министершата“, „Парижката Света Богородица“, така и модерни представления на съвременна тематика като „Тирамису“ (по едноименната пиеса на Йоанна Овшанко), „Скачай!“ с режисьор Калин Ангелов и „Ние сме вечни!“ – спектакъл за живота на младите хора в България и режисьор Василена Радева.

Театрите, които си струва да си посетите, освен, разбира се, Народния театър „Иван Вазов“, са Театър 199, Малък градски театър „Зад канала“, Театър „Възраждане“, Театър „Азарян“ и др.

На второ място ще споменем, че през месец март се състоя 100-тното представление на Група за импровизационен театър „ШиЗи Про“, създадена през 2013 г. и единствена по рода си в България. „ШиЗи Про“ изнася представления на сцената на „Славянска беседа“ на ул. „Г.С. Раковски“ №127. Можете да се забавлявате и смеете от сърце като зрител на импровизационен театър, а можете и да се запишете на курс по импровизационен театър, воден от актьора Златин Цветков, на който да развихрите своя творчески дух и креативност.

На трето място, ако искате да се смеете през сълзи няма как да пропуснете поставновките на Камен Донев. Повече за неговите представления можете да научите тук.

За любителите на книгите и литературата

Представяме ви книжарница „Перото“ или денонощната библиотека на София. Кафе-книжарница, читалня, литературен клуб – „Перото“ е най-новото и актуално средище на писатели, литератори и любители. „Перото“ ще бъде отворено постоянно за всеки, който иска да се докосне до добрата литература, четем думите на директора на НДК Мирослав Боршош на сайта webcafe.bg. Всяка седмица, почти всеки ден можете да присъствате на организирани литературни събития, представяния на нови книги, четения и срещи с писатели.

peroto-ndk

Други известни кафе-книжарници в София са Гринуич на бул. Витоша 37 и Сиела на подлеза на СУ “Св. Климент Охридски”, където можете да разгледате новите предложения интересни книги за вас, докато си пиете сутрешното или следобедно кафе.

Не пропускайте и организирания всяка година в НДК Софийски международен панаир на книгата с културна програма, разговори за книги, българска и световна литература.

Програми, новини, събития

Ще изборим и полезни сайтове, на които можете да следите последни новини и предстоящи събития за култура в  София:

Често задавани въпроси

 • Какво е времето в София?

В София ще се радвате на умереноконтинентален климат. Лятото е сухо, горещо, зимата е снежна, с ниски температури но по-мека, заради снега. Ако се местите към София от крайбрежието на Източна България препоръчваме да не се разделяте с шишето с вода през лятото (в противен случай рискувате да се обезводните).

По-важното обаче е, че времето в София е предвидимо. Можете да следите температурите за деня на sinoptik.bg и дъждът никога няма да успее да ви изненада!

 • Преместване на багаж и покъщнина?

Преместването в София изисква енергия, внимание и често води до стрес. Ако се местите към София със семейството и с цялата покъщнина, то вероятно ще имате нужда от професионална помощ. Препоръчваме да се възползвате от хамалите на Къщата беглец при преместването на багаж и мебели към вашия нов дом в столицата. Доброто начало на новия живот в София ще поставите с доброто посрещане и незаменима помощ от професионалистите по преместване на дома.

 • Откъде да си прекарам добър интернет?

Търсите добър интернет? Попаднали сте на точното място! Интернетът в София е оптичен и съответно най-бърз в цялата страна.

Едни от най-предпочитаните интернет доставчици в София са:

 • Bulsat.com – оптичен интернет за 13 лв./м;
 • Blizoo – 25 mbps за 9.99 лв./м;
 • Nadejda.net – 65 mbps за 20 лв./м;
 • Vivacom – 20 mbps за 12.80 лв./м;
 • Arenanet – 30 mbps за 12 лв./м и др.
 • Къде да се забавлявам в петък вечер?

Добрите клубове и дискотеки в София са ориентирани главно на две места – Център и Студентски град. Тук ще изброим най-известните и посещавани нощни клубове и дискотеки, от които няма да останете разочаровани.

Дискотеки в центъра на София: Club Mascara, PM Club, Club Tiffany, Bedroom, Yalta Club, Carrusel Club, Брилянтин, Jim Beam Център, Mixtape 5, Culture Beat Club, Once Upon a Time Biblioteka и др. В Студентски град са популярни дискотеките Plaza, Mega Dance Center, Club Orient 33, Cotton Club, Jim Beam Студентски град.

В Студентски град се посещават много и клуб-баровете: Club 35, Club Conte, Joy Station и др. В Центъра на столицата съответно са по-популярни заведенията с жива музика и пиано барове: Studio 5, Sofia Live Club, Piano Bar Camino, Пиано Бар Чикаго, Piano Bar Poison, Piano Bar Cheers, Sinatra Piano Bar.

 • Да си купя ли кола за придвижване в София?

Колата е удобна, но градският транспорт също! Колата е перспективно решение според квартала, в който си наемете апартамент. Повечето квартали са осигурени откъм транспорт.

Както вече споменахме, София има силно развита мрежа на градския транспорт. Основните ключови спирки са:

 • Орлов мост,
 • СУ„Св. Климент Охридски“,
 • НДК,
 • Сточна гара,
 • Плиска,
 • Автостанция Хладилника,
 • Спирка Йерусалим и др.

В този смисъл, ако вашият квартал има добър транспорт към различни посоки на града, кола няма да ви бъде особено нужна. Освен това, трафикът в столицата е голям и с кола неизбежно ще изпадате в задръствания, които биха могли да се избегнат с метро.

Синя и зелена зона

За автомобилите има изградени паркинги в центъра на София (синя и зелена зона). Зоните представляват почасово платено паркиране с цел подобряване на трафика и намаляване на спрените коли в центъра.

Синя зона обхваща булевардите Христо Ботев, Тодор Александър, Дондуков, Васил Левски и Ген. Скобелев, като максималната продължителност на паркиране е до два часа в работните дни от 08:00 до 19:00 ч. и в събота от 08:00 до 14:00 ч.

Зелена зона обхваща широк център: булевардите Витоша, Джеймс Баучер, Мадрид, Христо Смирненски и др., като максималната продължителност на паркиране е до четири часа в работните дни от 08:00 до 19:00 ч.

По-подробна информация за зоните в София можете да прочетете тук.

По въпроса дали да си купите кола специално за София, отговорът е субективен. Колата е удобство, винаги спестява време, но може да предизвика и главоболия по централните булеварди.

 • Опасен град ли е София?

Като всяка столица, София има както добри, така и лоши страни. По последни данни от проучване на консултантската компания „Mercer“, информират ни от vesti.bg, София се нарежда на четвърто място сред най-опасните европейски столици. Класацията се води от Киев, Белград и Атина, а на последно място се нареждат Милано и Барселона.

Разбира се, рискове от кражби и престъпления крие всеки град и това е фактор, чиято тежест не може да бъде обективно измерена по отношение на решението за живеене в столицата.

 • Какво да не правя в София?

На първо място, не си губете времето. Съветваме да го оползотворявате максимално с разнообразни занимания, като си взимате по малко от всичко: работа, разходки, кино, театър, музика и забавления. Животът в София е скоростен, но трябва да бъде пълноценен.

На второ място, вярвайте в себе си, във вашите възможности и в това, което желаете да постигнете!

И на трето, но не последно – не забравяйте откъде сте тръгнали. Столицата е голяма и поглъща живота и съзнанието на хората, но винаги има една гара, която е вашият изход, макар и за кратко, към спокойствието и уюта на родния дом.